Referat: Helsingborg BBK - Malbas
Säker seger mot sundets pärla
2022-12-15 10:22
Vendela Genell briljerade. Foto: Joel Rosén

Malbas vann med 68-53 borta mot ett pånyttfött Helsingborg som säkerligen kommer att plocka några skalper denna säsong med sina nyförvärv. Vendela Genell briljerade med sina 24 poäng, 6 returer och 5 assists.

Malbas har haft en tuff säsongsledning med dubbla matcher mot topplagen Wetterbygden och Huddinge. När tabelljumbon Helsingborg stod på tur skulle det bli en av de lättare matcherna men HBBK gjorde tre värvningar på kort tid. Polska guarden Natalia Panufnik, senegalesiskan Dieng Fatou och coach Ville Tuominen anslöt innan matchen mot Malbas.

- De är helt klart bättre nu än de var innan men inte så att de kunde hota oss denna match, säger coach Shouan Ardalan efter vinsten.

Malbas tog ledningen direkt i första perioden, gick upp till ledning med 21-8 innan Dieng Fatou kunde reducera med tre raka straffkast till 21-11. I den andra perioden började Helsingborg närma sig och ledningen var nere i sju poäng när Vendela Genell med ett fyrapoängsspel utökade till 38-27.

I den tredje perioden avgjorde Malbas genom att stänga ned Helsingborgs anfall. Malbas damer har ett av de bästa försvaren i hela Basketettan norra och södra och vann perioden med 15-6.

Även om Helsingborg kunde putsa till siffrorna var coach Ardalan lugn. - Vi gjorde ingen jättebra match men vi hade kontroll hela tiden. Det var extra roligt att se Vendela lira idag, hon gjorde det kanonbra, säger Ardalan.

Malbas är nu på sjätte plats i tabellen men med färre spelade matcher än Lobas och RIG Mark som ligger precis framför. Nästa match spelas på tisdag nästa vecka borta mot IK Eos utvecklingslag och det blir sista matchen innan juluppehållet.

Helsingborg BBK - Malbas 53-68 (27-43)

Poäng Malbas: Vendela Genell 24, Elin Ekdahl 16, Thea Fischer 8, Sofia Gustafsson 6, Ester Kapetanovic 6, Elin Hållenius Robertsson 4, Nicole Persson 4.