Referat: Lidingo basket - Malbas Basketbollklubb
Vi är i Superettan!
2023-04-02 10:03

Efter en otroligt svängig och spännande match stod Malbas som segrare och är därmed klara för Superettan säsongen 23/24. Malbas vände ett initialt 13-poängsunderläge till vinst med 79-71 och jublade vilt efter slutsignalen.

Mycket stod på spel för båda lagen i denna semifinal. En plats i Superettan ger en helt annan typ av motstånd och status än den tredje divisionen Basketettan. Det syntes inledningsvis på de svartklädda. Tack vare en stekhet Peter Møller kunde dock Malbas rycka fram till 8-2 då dansken stod för alla poäng. Men även John Sundkvist i Lidingö var het och hemmalaget kunde tämligen enkelt via pick and roll hitta många öppna spelare.

Som mest ledde Lidingö med 14-27 men då fick killarna nog. Tomas Callesen kastade i en patenterad trea som inledde en 15-0-run av Malbas fram till 29-27. Därefter malde Malbas på i den tredje perioden, prövade lite olika försvar för att störa Lidingö och det lyckades.

Lidingö svarade dock i den fjärde perioden med en zonpress som ställde till det totalt. Hemmalaget kom allt närmare och fick momentum. Det som såg ut som en säker seger var plötsligt en öppen historia.

Berg- och dalbana i andra halvlek

Med 4 minuter var ledde Lidingö med 59-62 men då klev firma Hagberg/Møller in i handlingen. Precis som hela säsongen tog killarna laget i handen och ledde oss till seger. Trepoängare av Kasper Hagberg fram till 62-62. Tre straffkast av Peter Møller fram till 65-64. Trepoängare Møller igen, 68-64. Trepoängare Kasper Hagberg 71-65.

Sedan darrade varken Said Abdi eller Ali Obaysi på manschetten när de var 100%-iga från straffkastlinjen vilket förseglade segern. Malbas är i Superettan 23/24 tack vare ett fantastiskt lagspel och mycket bra coachande av Rade Vojnovic.

- Vi är otroligt stolta över killarna och de får nu välförtjänt vila innan vi kan se fram emot en härlig säsong nästa år med derbyn mot Helsingborg och Eos, samt stormatcher mot AIK, Djurgården och Högsbo, säger klubbchef Johannes Wohlert.

Djurgården välförtjänta segrare

I finalen var det sedan lika jämnt och Malbas var nära att ge Djurgården deras första förlust för säsongen, men hemmalaget var starkast i slutet tack vare en matchavgörande trea av Niklas Herring. Djurgården är välförtjänta mästare av Basketettan 23/24 och vi gratulerar dem till segern.

Semifinal: KFUM Lidingö - Malbas 71-79

Poäng Malbas: Peter Møller 25, Kasper Hagberg 23, Said Abdi 9, David Terins 8, Ali Obaysi 7, Tomas Callesen 3, Sixten Smedjeback 2, Sebastian Rostbøll Norberg 2.

Final: Malbas - Djurgården 77-83

Poäng Malbas: Peter Møller 19, Kasper Hagberg 17, David Terins 15, Sixten Smedjeback 7, Sebastian Rostbøll Norberg 7, Tomas Callesen 4, Said Abdi 3, Ali Obaysi 3, Jesper Hagberg 2.