SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Historia

75/76 – Malbas BBK bildas
Våren 1975 bildas Malbas, som en sammanslagning av Malmö Basket Förening (MBF) och BBK Herkules. Dessutom bildas farmarklubben Hebas, medan Limhamns BF blir en farmarklubb under namnet Vebas. Dessutom startas ungdomsföreningen Libas.
Sommaren 1975 formas det nya herrlaget under ledning av Miki Herkel. Laget, som skulle förbli obesegrat i 19 månader framåt, består av äldre spelare från Herkules och Lugi samt ”ungtuppar” från Malmö BF.
Amerikanen Glen Hudson anför herrlaget och till kvalet anländer förstärkningen Darryl Brown. Malbas vinner både kvalet till Allsvenskan och serien (division 1) i överlägsen stil. Som mest kommer det 1 300 åskådare på matcherna.
I mitten av 70-talet blir Gustav Rodhe från Höganäs coach för det nystartade damlaget och hjälper till att bygga upp Malbas damverksamhet från grunden. Han ersätts senare av Göran Henriks, som inför hårdare träning och ställer högre krav på spelarna, vilket ger snabba resultat.

 

76/77 – Succédebut och SM-guld för juniorer
Malbas herrlag gör debut i Allsvenskan, som innehåller 12 lag. Flera gånger under seriespelet ligger laget på slutspelsplats, men skador och sjukdomar gör att Malbas missar slutspelet. Laget slutar femma i Allsvenskan.
Säsongen blir ändå en stor succé, eftersom Malbas lyckas ta sig till final i Svenska Cupen. Herrlaget förlorar i två mycket jämna matcher mot Södertälje. Siffrorna skrivs till Malbas-Södertälje 77-81, Södertälje-Malbas 71-68.
Herrlaget har inte mindre än fem amerikaner, nämligen Bill Collins, Richie Blue, Darryl Brown, Glen Hudson och Dwight White.
Samma säsong lyckas klubbens herrjuniorer vinna JSM. På hemmaplan i Baltiska Hallen vinner Malbas över Solna med 96-69. Förgrundsfigurer är bland andra Peter Jangstam, Göran Unger och Tommy Rosenqvist, en trio som skulle komma att ingå herrlaget under många år framöver.
Malbas damlag börjar nosa på toppen av division 2 (näst högsta serien) och klubben inser att man snart kan ha ett storlag även på damsidan.

 

77/78 – Den makalöse Bobby Joe Jackson
Miki Herkel, som coachar både Malbas och landslaget, vill bryta den amerikanska dominansen och satsar mer på de svenska spelarna i herrlaget. Kvar finns dock Bill Collins, storskytten och returtagaren, som vinner Elitseriens skytteliga denna säsong. Dessutom anländer bolltrollaren och poängmaskinen Bobby Joe Jackson till säsongens tio sista matcher. Aldrig har någon spelare gjort sig ett så stort namn på så kort tid – Bobby Joe är helt enkelt fenomenal. En klassiker är hemmamatchen mot Hageby, Malbas vinner med 155-117 efter 50 poäng av Bobby Joe Jackson och 48 av Bill Collins.
Alla som var med på den tiden kan även berätta om bortamatchen mot Solna, topplaget som Malbas har lätt för denna säsong. Malbas är i ledning och motståndarnas coach Jim O’Keefe tar time out. Malbas svarar med att sätta upp en helplanspress och lyckas erövra bollen, så att Bobby Joe Jackson ka lägga i två enkla poäng. På väg till försvar passerar Bobby Joe Solnas bänk, tar en flaska ur handen på Jim O’Keefe, dricker en klunk vatten och ger tränaren ett mycket gott råd: ”Take another time out, coach!”.
Det är inte att undra på att Malbas herrlags hemmamatcher denna säsong lockar 600 åskådare i genomsnitt.
Damlaget finns med i toppstriden av division 2, men lyckas inte gå till kval. Det blir till att träna ännu hårdare under den kommande sommaren och många spelare pendlar från andra orter för att få vara med i det satsande damlaget.

 

78/79 – Damerna går upp i Allsvenskan
Brahe värvar Miki Herkel, och Malbas kallar in amerikanen Bob Kopelman som ny herrcoach. Det dröjer innan Malbas får en amerikansk spelare på plats och när han kommer blir det en stor besvikelse. Jay Underman lever inte upp till sitt namn. I debutmatchen i Baltiskan blir det fem foul och noll poäng på amerikanens konto. Visserligen spelar han upp sig under säsongen, men är ytterst medelmåttig i förhållande till lagets tidigare importer.
Malbas herrlag slutar tia i Elitserien och får kvala för att hålla sig kvar. Pengarna börjar sina i klubbkassan. Det är dags att börja dra ned på kostnaderna rejält.
Göran Henriks fortsätter sitt ihärdiga arbete som damlagscoach och laget lyckas som första skånska damlag ta sig i upp i högsta serien, Allsvenskan. Det är många som har del i framgången, inte minst stöttande föräldrar (främst mammorna), entusiastiska småsyskon och så spelarna själva, som tränar stenhårt och har kul tillsammans under minst tio månader om året.
På försäsongen kommer Malbas damlag trea i Blomstercupen, föreningens egen nystartade damturnering.
Blott 15-åriga Edla Ringdahl ingår i juniorlandslagstruppen. Malbas damjuniorer tar sig till JSM-final, där det blir förlust mot Blackeberg.
Centern Ulf ”Mini” Larsson spelar i herrlandslaget, Tommy Rosenqvist och Anders Olsson i juniorlandslaget och Peter Magnusson i PA-landslaget.
Malbas Basket har vuxit till en stor förening och samlar inte mindre än 550 ungdomsspelare.

 

79/80 – HJ tar hem Lundaspelen
Tidigare Helsingborgs-coachen Sten Wallmark tar över Malbas herrlag. Amerikanerna Chuck Williams och mot slutet av säsongen Otis Lloyd bidrar till att hålla laget kvar i Elitserien. Göran Unger spelar i herrlandslaget och kommer sexa i Elitseriens skytteliga.
Herrarnas kvalmatch mot Brahe samlar 982 åskådare, den tredje bästa publiksiffran för basket i Malmö. När Malbas säkrat segern och det egna kontraktet hjälper man Brahe upp i Elitserien genom att låta bli att göra poäng i slutsekunderna.
Damlaget gör sin första säsong i Allsvenskan och lyckas över förväntan. Resultatet blir en åttondeplats och förnyat kontrakt. Edla Ringdahl spelar i FA-landslaget, och är tillsammans med Barbro ”Babs” Jönsson och Gisela Wendt några av nyckelspelarna i damlaget.
Damlagets match mot Solna lockar över 200 åskådare, vilket är rekord för damidrott i Malmö. För att stimulera publikintresset var entréavgiften för ungdomar en krona.
Malbas herrjuniorer går till semifinal i junior-SM, men får ge sig mot KFUM Uppsala. Malbas vinner hemma med 81-77, för att därefter förlora på bortaplan med 79-71. Johan Hofvander, Anders Åkesson och Tommy Rosenqvist ingår i juniorlandslaget, där Tommy är en av de mer framstående spelarna. Ett av juniorlandslagets läger hålls i Malmö.
Herrar juniorer segrar i början av 1980 i Lundaspelen, en av Nordens största ungdomsturneringar i basket. Damjuniorerna går till final i Casio Cup, men förlorar i finalen mot Sätila.
Under hösten 1979 bildas stödföreningen Malbas Vänner, efter ett initiativ av Göran Henriks, Bodil Hansson, Ulla Ringdahl, Max Wiman, Arne Börjesson och Tommy Rödin.
I mars 1980 ser klubbtidningen Uppkast dagens ljus, mycket tack vare Max Wiman och Arne Börjesson. Max Wiman skulle förbli Uppkast-redaktör i många år framöver.
Den 22 mars arrangeras Basketens dag i Malmö, med bland annat finalerna i Basketsjuan samt en uppvisningsmatch med Malbas herrlag, inför sammanlagt 1300 personer.
Praktiskt taget hela Malbas, 11 lag med 125 spelare och coacher, åker till Arvika för att spela stadsmatch i början av maj 1980. Det blir några mycket minnesvärda dagar med glädje och trivsel både på och utanför basketplanerna. Stadsmatchen vinns av Arvika med 14-12.

 

80/81 – Göran Unger deltar i OS
Malbas stjärnspelare Göran Unger spelar i landslaget vid OS i Moskva. Landslaget vinner tre av sju matcher och blir nia av tolv deltagande lag.
Klubben har ytterligare tre landslagsspelare under säsongen. Marie Mårtensson spelar i damlandslaget, Tommy Rosenqvist i herrjuniorlandslaget samt Edla Ringdahl i damjunior- och flickor A-landslagen.
Herrlagets premiärmatch mot Brahe i Baltiska Hallen lockar 1747 åskådare, publikrekord för basket i Malmö. Delvis kan det stora åskådarantalet förklaras med det uppvärmande dragplåstret, rockaren Kal P Dal. Matchen blir dock en stor besvikelse, eftersom nykomlingen Brahe vinner med 110-79. Brahe coachas av Miki Herkel och har tidigare Malbas-spelaren Tommy Hansen som en nyckelspelarna.
Otis Lloyd är spelande coach och spänstige forwarden Mark Jenkins förstärker laget, som dock får finna sig i att åka ur Elitserien för första gången. I slutet av säsongen tvingas Malbas sälja Göran Unger till Södertälje för att stärka den sinande klubbkassan.
Malbas damer vinner Blomstercupen efter finalseger mot Högsbo med 52-49. Sämre går det för damerna vid Bounty Cup i Göteborg, där herrarna gör en bra insats och kommer tvåa.
I oktober 1980 arrangeras finalspelet i Svenska Cupen för damer i Malmö med Malbas som arrangör. Hemmaklubben blir dock inte bättre än sjua. Vinsten tas hem av suveränerna från Södertälje.
Damlaget ramlar ur högsta serien och Göran Henriks slutar som coach och ersätts av den assisterande coachen Anders Laurin. Edla Ringdahl spelar i damlandslaget.
Herrjuniorerna och damjuniorerna går till final i Lundaspelen. Båda finalerna går till förlängning. Tyvärr står Malbas som förlorare på ”sudden death” i båda matcherna.
Även vid Casio Cup i Göteborg blir det två finalplatser. Herrjuniorerna och flickor –66 får dock nöja sig med andraplatserna.

 

81/82 – Vinster i Göteborg och Ibbenbüren
Jan Mikulowski blir ny herrlagscoach och det finns inte längre några pengar till en storsatsning. Laget får dock två intressanta nyförvärv i form av Per-Åke Bondesson och Bo Lindgren, båda från Ares. Malbas gör en medioker säsong och missar kvalet till Elitserien. Efter säsongen flyttar Jan Mikulowski till elitlaget Helsingborg och tar med sig två av Malbas tongivande spelare, Peter Jangstam och Tommy Rosenqvist.
Tommy Rosenqvist spelar i Team Sweden, som vinner nyårscupen i Stockholm, med Jan Mikulowski som coach.
Malbas damlag förlorar tre spelare, bland annat Edla Ringdahl till Södertälje, men ersätter med unga talanger. Laget vinner division 1 (gamla div 2) i överlägsen stil och går åter upp i Elitserien. Damlaget vinner den internationella turneringen i tyska Ibbenbüren efter finalseger med 44-41 inför 2000 åskådare.
Våren 1982 vinner pojkar -67 Casio Cup i Göteborg som första Malbas-lag. Finalsegern skrivs till 35-23 mot norska Baerums Verk. Tidigare under säsongen hade 67-orna kommit tvåa i en cup i Borås och nått semifinal i Lundaspelen.
Malbas kansli och klubblokal flyttas under säsongen från Simrishamnsgatan till Södra Förstadsgatan.

 

82/83 – Jenetta – en tjej utöver det vanliga
Nye herrlagscoachen Ulf Anderssson lyckas hålla laget kvar i division 1, men det hänger på håret. Kontraktet säkras i sista matchen när Johan Lilja sätter viktiga straffkast i slutminuten. Centern Anders Åkesson är säsongens store man och gör över 30 poäng i en rad matcher (44 som högst).
Edla Ringdahl återvänder från Södertälje och damlaget förstärks med Jenetta Johnson (JJ), en av de bästa damspelare som någonsin spelat i Sverige. Hon såg bland annat till att Malbas damlag för första gången gjorde över 100 poäng i Elitserien. Segersiffrorna mot bottenlaget Blackeberg blir hela 110-63, varav Jenetta Johnson står för 48 poäng.
Damlaget håller sig kvar i Elitserien och vinner åter vårturneringen i tyska Ibbenbüren, mycket tack vare JJ, som har stor show och ser till att finalsiffrorna blev hela 57-24. Inför matcherna värmer Jenetta Johnson alltid upp med Billie Jean av Michael Jackson. Herrlaget kommer sexa i Ibbenbüren.
Edla Ringdahl spelar i damlandslaget, Pia Lindner och Elisabet Corengia i damjuniorlandslaget och Tomas Karlsson i PA-landslaget.
Hösten 1982 kan Malbas för första gången ta över spelare från Nybas, som arrangerar minibasket i Malmöligan för mellanstadiet. Det blir inte mindre än fem nya ungdomslag, tre för pojkar och två för flickor.
Malbas damjuniorer vinner Lundaspelen efter 35-30 i finalen mot BK Göteborg. Pojkar -67 kommer trea i riksmästerskapen för ungdomslag.
Klubbens kansli och klubblokal flyttar den 1 juli 1982 från Södra Förstadsgatan till Getgatan i Limhamn.

 

83/84 – Det räcker inte med Hraska
Ulf Andersson fortsätter som coach och tjeckiske storskytten Gustav Hraska värvas, som herrlagsspelare och damlagscoach. Visst gör Hraska ofta poäng på beställning, men han dominerar för mycket och laget kan inte undvika en degradering till division 2.
Damlaget under Gustav Hraskas ledning gör inte heller någon succé, trots de två starka nyförvärven Lena Jörgensen och Ann-Marie ”Ammi” Persson. Laget inleder säsongen med 14 raka förluster. Det slutar med att spelarna kräver tjeckens avgång. Herrlagscoachen Ulf Andersson tar över tillsammans med Arne Börjesson och laget kvalar sig kvar i Elitserien.
Säsongen får en dubbelt trevlig avslutning i och med att Malbas damlag tar sin tredje raka seger i tyska Ibbenbüren, där 17-åriga Lena Jörgensen både vinner skytteligan och blir uttagen i All Star Team.
Hösten 1983 ”tjuvstartar” Malbas med ett basketgymnasium. Till skillnad från i dag får de 16 spelarna inte träna på skoltid, utan det är morgonträning från klockan 7.15 som gäller. Som avslutning på säsongen åker gymnasietruppen och ser OS-kvalet i Paris.
I januari 1984 vinner damjuniorerna Lundaspelen.

 

84/85 – Hansen vänder herrtrenden
Tommy Hansen vänder ”hem” till Malbas som ny coach för herrlaget. Han ser till att laget får en nytändning och återvänder till division 1, bland annat med hjälp av veteranen Ulf ”Mini” Larsson. Amerikanen Hank Roberts ger under säsongen många prov på att det går att slå precisa passningar från ena sidan av planen till den andra.
Malbas herrlag gör ofta över 100 poäng. Den mest förkrossande segern tas borta mot Kalmar. Malbas vinner med 169-28. Noterbart är att Per Walander, som värvats från just Kalmar, är poängbäst med 37 poäng.
Både Malbas herrlag och damlag vinner den egna turneringen Blomstercupen.
Ulf Andersson fortsätter coacha Malbas damlag, som åter klarar sig kvar i Elitserien med nöd och näppe. Damlaget börjar bli riktiga kvalspecialister.
Malbas firar tioårsjubileum den 20 april 1985. 70-talets och 80-talets herrlag möts i en jubileumsmatch, som 70-talarna vinner med 94-93 efter tre förlängningar.

 

85/86 – Trotjänaren som inte vågade missa
Malbas herrlag gör en bra säsong och går till Elitseriekval under Tommy Hansens ledning. En bidragande orsak är Tommy Rosenqvist, som återvänt från Helsingborg. Herrlaget är nära att ta steget upp till högsta serien, men nära räcker ju inte som bekant.
I Mäster Grön Cup (tidigare Blomstercupen) blir det finalförluster för både herr- och damlaget. Herrlaget vinner dock en försäsongsturnering i holländska Groningen, medan damerna noterar andraplatser i Bounty Cup och Fryshuscupen.
Denise Weinreis, en 190 cm cm lång center, blir damlagets spelande tränare, samtidigt som Arne Börjesson blir matchcoach. Det slutar åter med kvalspel, som är ovisst in i det sista. Malbas damer är tvungna att vinna med 20 poäng i sista matchen mot Cometerna från Umeå och när krutröken lägger sig så har Malbas – just det – vunnit med 20 poäng. I slutsekunderna får trotjänaren Babs Jönsson 1+1 straffkast och är tvungen att sätta båda. ”Hon vågade inte missa”, som Max Wiman träffsäkert beskriver Babs matchavgörande prestation i klubbtidningen.
Utvecklingslaget Libas vinner Trelleborg Basket Cup efter finalseger med 89-74 mot ”gubbarna” i Oldbas, även det en farmarklubb till Malbas.
Ammi Persson spelar i damlandslaget, medan Jenny Andersson och Jenny Wingerstrand är med i FA-landslaget.
Pojkar -71 går till final i Casio Cup, men får ge sig mot Uppsala. I samma turnering når P67/68 semifinal. P71 når även semifinalen i Lundaspelen. Både P71 och F71 går till kvartsfinal i Malaco Cup (ungdoms-SM).

 

86/87 – Damerna får ta steget ner
Tommy Hansen gör sin tredje och sista säsong som herrlagscoach. Laget misslyckas med att ta sig till kval. Herrlaget kommer tvåa i Mäster Grön Cup, hemmaturneringen som damlaget åter vinner.
Jan Mikulowski blir ny damlagscoach. Malin Mejàre återvänder till Malbas från Solna. Damlaget förstärks efter jul med den duktiga amerikanskan Donna Burke, men tvingas trots detta ta steget ner till division 1.
Våren 1987 åker 13 lag från Malbas till Huskvarna för att spela stadsmatch mot Brahe. Under de händelserika dagarna i Huskvarna tar Sverige VM-guld i hockey inför ögonen på TV-tittande Malbas-lirare. Samtidigt pågår stadsmatchen, som Brahe vinner med 20-8, mycket beroende på att Malbas inte har fulltaliga A-lag på plats. Det blir massor med basket i dagarna tre och som extra krydda underhållning och olika tävlingar mellan klubbarna.
Flickor –68/69 går till final i Lundaspelen, men förlorar mot tyska Leverkusen.
Malin Mejare och Jenny Wingerstrand spelar i damlandslaget, Jenny är även bofast i damjuniorlandslaget.

 

87/88 – Visionären Per Källman tar över
Per Källman tar över herrlaget och börjar med att lägga upp en femårsplan för laget. Hans otroliga entusiasm smittar av sig på hela föreningen. Herrlaget åker på en mycket minnesvärd USA-turné under hösten 1987. Resultatmässigt blir det en mellansäsong, där herrlaget slutar i mitten av division 1.
Jan Mikulowski fortsätter som damlagscoach och ser till att laget kvalificerar sig för kvalspel till Elitserien. Malbas styrelse väljer dock att inte låta damlaget kvala, till stor del beroende på den tunna truppen. Laget har inte fler än åtta spelare.
I Malaco Cup är pojkar –71/72 nära finalspel. Pojklaget når även kvartsfinal i Lundaspelen, där det blir knapp förlust mot de ungerska slutsegrarna.
Constantin Baltatzis, Magnus Lajer och Vincent Lundahl spelar i pojklandslaget.
Hebas-Hiso startar i januari 1988 ett rullstolsbasketlag.
Ett Malbas-lag står som vinnare i den egna turneringen Cup Malmö. Det är oväntat pojkar –74 lag 2, som i semifinalen besegrar Malbas lag 1 och sedan tar hem finalen mot norska Hop.
Malbas flyttar kansliet och klubblokalen till Norra Hyllievägen, där föreningen även övertar ansvaret för Djupadals fritidsgård.

 

88/89 – Dr J intar Limhamns sporthall
Malbas värvar Mika Väänänen från Södertälje samt Thomas Lindby från Solna. Laget tar sig till Elitseriekval, men lyckas bara vinna en av sex matcher. En nyhet under säsongen är införandet av sommarproffs, ett projekt som Tommy Rosenqvist håller i.
Den relativt oprövade Mats Olsson från Kristianstad (Åhus) blir ny damlagscoach. Han får ordentlig fart på laget, som knappt förlorar en match på hela säsongen. Tillsammans med Västerås går Malbas damer åter upp i Elitserien.
Malbas vinner nystartade Milk Energy Basket Cup i Helsingborg för både herrjuniorer och damjuniorer.
P74 går till kvartsfinalspel i Malaco Cup. Herrjuniorerna blir åtta och damjuniorerna tia i JSM. Damjuniorerna förlorar finalen i Lundaspelen mot tyska Bramberg, medan P74 förlorar i semifinalen.
Håkan Nilsson och Per-Ola Carlsson spelar i juniorlandslaget, Constantin Baltatzis, Magnus Lajer och Vincent Lundahl i P71-landslaget och Björn Hallonqvist i P72-landslaget.
Riksfinalerna i Malaco Cup för pojkar och flickor B och A samt B-juniorer avgörs i Malmö i maj 1989. Södertälje vinner fyra av de sex klasserna.
Säsongens höjdpunkt inträffar redan under dess inledning. Det är när basketlegenden Julius ”Dr J” Erving leder en träning med Malbas ungdomar i Limhamns sporthall. Flera ledare från Malbas får även vara med vid en middag med Dr J i Köpenhamn senare under dagen och det blir ett minne för livet (fråga Björn Unger!).
En annan milstolpe är segern i stadsmatchen mot Brahe i september 1988 i Malmö. För första gången lyckas Malbas besegra Brahe, siffrorna skrivs till stenhårda 15-14.
I maj 1989 vinner P74, F74 och F75 Cup Malmö, medan herrjuniorerna blir tvåa. Malbas egen turnering lockar 99 lag från 39 föreningar.

89/90 – Malbas blir Mataki Basket
Malbas byter namn till Mataki Basket, efter att ha skrivit ett femårigt sponsoravtal med takpappsföretaget Mataki AB. Malbas röda och gula färger ersätts med Matakis vita och blå. Namn– och dräktbytet hjälper dock inte herrlaget att ta sig till Elitserien denna säsong..
Damlaget förstärker med guarden Denise Ballinger, som inte lyckas lyfta laget. Damerna gör en stark slutspurt, men får åter lämna Elitserien.
Både herrjuniorerna och damjuniorerna kommer fyra i Malaco Cup (ungdoms-SM), medan P74 och F74 går till kvartsfinalspel.
Damjuniorerna vinner åter Lundaspelen, medan pojkar –75 förlorar sin finalmatch. P76 vinner Loranga Cup i Norrköping i påskhelgen 1990 efter en mycket säker finalseger (22 poäng upp).
Redan i juni 1989 arrangeras den första Företagsstafetten, ett evenemang som Mataki står bakom tillsammans med Heleneholms IF och tidningen Arbetet. Premiärupplagan av stafetten samlar 73 lag.
I augusti 1989 tar Mataki en förkrossande seger i stadsmatchen mot Brahe. Denna gång blir vinstsiffrorna hela 17-4.
Håkan Nilsson och Per-Ola Carlsson spelar i U21-landslaget, Björn Hallonqvist, Vincent Lundahl och Tomas Tilliander i herrjuniorlandslaget, Anette Möllerström och Lena Stjernfeldt i damjuniorlandslaget, Björn Jacobsson och Erik Tallroth i P73-landslaget samt Charlotte Ading och Johanna Axelsson i F73-landslaget.

 

90/91 – Matakis mirakel mot Marbo
Mataki värvar storstjärnan och tidigare landslagsspelaren Martin Terins från Hageby och lockar skånske centern Mats Ljungberg (Eos) åter från Stockholm (Alvik). Dessutom förstärker utlandsproffset Constantin Baltatzis laget, som är redo att avancera till Elitserien.
Herrlaget gör en mycket bra säsong och inför sista matchen borta mot Marbo har laget råd att förlora med 15 poäng och ändå gå upp i Elitserien. Sju minuter in i andra halvlek är marginalen uppäten – Marbo leder med just 15 poäng och de 750 åskådarna ser till att det kokar i den proppfulla Marbohallen.
Fast veteranerna Martin Terins och Tommy Rosenqvist samt Costa Baltatzis håller huvudet kallt och lyckas begränsa förlusten till sju poäng. Malbas (förlåt Mataki!) herrlag är åter i Elitserien efter tio år.
Christer Karlsson från Skellefteå ersätter Mats Olsson som damlagscoach. Damlaget får en nytändning och förlorar endast två matcher under hela säsongen, en i Elitseriekvalet borta mot Luleå samt i Svenska Cupens semifinal mot Solna. Givetvis tar sig laget tillbaka till Elitserien. Dessvärre avslutas säsongen med att lagets stjärna Anette Möllerström sliter av korsbanden i ett knä.
Både herrjuniorerna och damjuniorerna blir fyra i Malaco Cup. I Lundaspelen går DJ och P76 till semifinal, medan HJ och P75 går till kvartsfinal.
Herrar U21, P75 och P76 vinner Cup Malmö, som samlar 102 lag från 48 föreningar den 9-12 maj 1991. Mataki har med 14 lag i den egna turneringen.
Mataki förlorar i augusti 1990 stadsmatchen mot Brahe med 11-12 efter att coachmatchen fått fälla avgörandet.
Anette Mölleström och Jeanette Hansson spelar i U23-landslaget, Björn Jacobsson i herrjuniorlandslaget, Charlotte Ading, Eva Percy och Anette Percy i damjuniorlandslaget, Martin Månsson i P74-landslaget samt Eva och Anette Percy i F74-landslaget. Christer Karlsson och Mats Olsson är assisterande coacher för damlandslaget, som har Bengt Månsson som trainer.

 

91/92 – Seger och drama i Riga för P75/76
Herrlaget värvar norsk-amerikanen Haakon Austefjord, Patrik Larsson, juniorlandslagsman från Södertälje, samt guarden Pelle Josephsson från Arapt (Uppsala). Costa Baltatzis blir åter proffs i Grekland. Mataki gör en dålig säsong och slutar på elfte plats, men räddas kvar i högsta serien, eftersom den nya ligan ska starta nästa säsong.
Per Källman lämnar Mataki för att bli sportchef och senare coach för Marbo (numera Magic M7), som han efter några år tar till SM-final mot Plannja.
Paula Kardum vänder åter till Malmö från Södertälje och blir en av nyckelspelarna i damlaget. Mataki-damerna spelar hela säsongen utan amerikanska och inleder med 15 raka förluster. Laget hamnar i B-slutspelet och lyckas vinna sex av nio matcher efter jul, till viss del beroende på att rutinerade centern Annika Sjöberg gör come back. Damlaget slutar på åttonde plats i tabellen och säkrar en plats i Elitserien nästkommande säsong.
Matakis pojkar 75-76 blir hett nyhetsstoff redan på försäsongen. Laget deltar i en internationell turnering i Riga i Lettland, och är nära att inte komma därifrån. Orsaken är ett misslyckat kuppförsök mot dåvarande Sovjet-ledaren Gorbatjov. Ingen får lämna Sovjetunionen är det första besked som laget får.
Fast trots allt får killarna klartecken att åka och efter fem timmar anlöper de hamn, dock inte i Sverige, utan båten har återvänt till Riga på grund av höga vågor och att en kvinna ombord har blivit akut sjuk. Ett knappt dygn senare kommer laget till slut iväg. Väl hemma i Malmö är det första killarna gör att åka till Burger King och äta hamburgare (som Burger King bjuder på!).
Hur går det då i turneringen? Jo, Mataki-laget, under ledning av Dusan Petrov och Bo Olsson lyckas ta hem segern mot det tuffa motståndet. Faktum är att resan hem blir värre än finalen, som slutade med en seger med tio poäng mot hemmalaget Riga.
P76 kommer under säsongen även fyra i Malaco Cup samt vinner Cup Malmö i konkurrens med lag från fem länder.
I Cup Malmö blir det även segrar för herrar och damer U22. Mataki segrar även i stadsmatchen mot Brahe.
Mataki har en lång rad landslagsspelare. Per Lundahl, Vincent Lundahl, Patrik Larsson, Tomas Tilliander, Björn Hallonqvist och Håkan Nilsson ingår i herrar U22, Charlotte Ading samt Eva och Anette Percy är med i damjuniorlandslaget och Jonatan Folke i P75-landslaget. Per Källman coachar herrar U22, Jan Mikulowski är assisterande coacher för P75-landslaget och Bengt Månsson är trainer för damlandslaget.

 

92/93 – Nya turneringsframgångar
Otis Lloyd blir för andra gången herrlagscoach. Han förstärker laget med poängmaskinen Mark Lenoir, som är en lysande spelare, även om hans uppträdande vid sidan av planen lämnar en hel del i övrigt att önska. Laget går till åttondelsfinal i Basketligan, där Mazda från Uppsala blir för svårt. Våren 1993 tvingas Mataki av ekonomiska skäl att säga upp platsen i Basketligan, men kan till slut stanna kvar i ligan efter att fler föreningar gjorts delaktiga och namnet ändrats till Mataki Skåne.
Damlaget gör en dålig höstsäsong i Elitserien och vid jul byts coachen Christer Karlsson ut mot Sten Wallmark, som kan hjälpa laget att vinna 8 av 14 matcher under våren och stanna kvar i Elitserien.
Herrjuniorerna vinner Öresundscupen samt blir trea i Malaco Cup, efter att ha varit mycket nära en SM-final. P78 går till kvartsfinalspel, medan P79 blir regionmästare i Malaco, delvis tack vare spelartillskott från farmklubben Näset.
P78 vinner Lundaspelen, där både DJ och HJ går till kvartsfinal. I Casio Cup blir det semifinaler för F76 och P78 samt kvartsfinal för P79.
Anette Percy spelar i damlandslaget och damer U22, Tomas Tilliander, Björn Hallonqvist och Martin Månsson i herrar U22 samt Jonatan Folke, Njanko Marong, Valter Pahovic, Daniel Novakovic, Yildiray Bilgic, Marcus Lindfors och Sinisa Prtic i P75/76-landslaget, som har Jan Mikulowski som assisterande coach.

 

93/94 – U20-damerna tar SM-guld
Den dystra ekonomiska trenden kan vändas och Mataki Basket redovisar en vinst på över 200 000 kronor. Mataki Skåne spelar i Basketligan under Miki Herkels ledning. Laget missar slutspel.
Matakis eget herrlag vinner div 2B under hösten och div 2A under våren. Laget coachas av Jan Mikulowski och består av förre ligaspelaren Niklas Holmberg samt en rad unga talanger.
Efter en motig höst i Elitserien får Matakis damer tillbaka självförtroendet under våren. Laget vinner Allsvenskan och återtar en plats i högsta serien. Matakis amerikanska Sonjhia Fleming kommer tvåa i skytteligan och vinner returligan.
Matakis U20-damer tar SM-guld efter en säker seger mot Södertälje. Efter en rivstart med 21-6 på fyra minuter går Mataki-tjejerna inte att stoppa. Även U20-herrarna går till SM-final, men får ge sig mot Södertälje.
Anette Percy spelar i damlandslaget och damer U22, Jonatan Folke, Sinisa Prtic och Martin Månsson ingår i U20-landslaget, som har Jan Mikulowski som ledare. Herrjuniorlandslagets trupp är full av Mataki-spelare, nämligen Daniel Novakovic, Valter Pahovic, Markus Lindfors, Njanko Marong, Igor Maric, Yildiray Bilgic, Cenk Gökgünay, Daniel Postek och Max Salomonsson.
Företagsstafetten slår rekord 1994 med 235 deltagande lag. Dessutom arrangeras Ribban Brännboll Cup för första gången med 100 lag.
Den tryckta klubbtidningen Uppkast förvandlas till det kopierade medlemsbladet Passningen.

 

94/95 – Klubben återtar namnet Malbas
Klubben tar åter namnet Malbas Basket. Dessutom står Malbas som en av tolv föreningar bakom elitsatsningen Heta Skåne, som ersätter Mataki Skåne i Basketligan.
Malbas damlag gör åter en svag höstsäsong, för att lyckas bättre under våren i Kvalsvenskan. Coachen Sten Wallmark är hela tiden fast besluten att stanna kvar i Elitserien och förklarar: ”Jag har aldrig åkt ur en serie, och tänker baske mig inte sluta min karriär här med att göra det”.
Till framgången bidrar bland andra amerikanskan Karen Williams, kämpen Jennie Petersson, som bryter näsbenet två gånger men spelar vidare, och Johanna Axelsson, som kommer med i landslagets observationstrupp.
Efter att damerna klarat elitplatsen meddelar styrelsen att Malbas damlag av ekonomiska skäl ska dras ur Elitserien, med siktet inställt på en nysatsning om några år. Längre ned i seriesystemet vinner Malbas 2 division 2B för damer.
Loren Steele får coachuppdraget att föra herrlaget till division 1 och lyckas väl. I sista kvalmatchen mot Trollhättan är laget tvunget att vinna med 23 poäng. Efter en stark insats står Malbas som segrare med 30 poäng.
Rullstolsbasketlaget börjar stärka sina positioner, genom att vinna Quicky Cup samt komma tvåa i egna turneringen Malmö Open och Advent Cup. Fast laget misslyckas med att gå upp i högsta serien.
Företagsstafetten lockar åter 235 lag, samtidigt som Ribban Brännboll Cup slår rekord med 125 lag. Tävlingarna genomförs med endast fyra dagars mellanrum, vilket kräver en mycket stor arbetsinsats av Malbas medlemmar.

 

95/96 – Damjuniorer vinner BasketfestivalenInget ont som inte för något gott med sig. Malbas beslut att dra damlaget ur Elitserien gör att föreningen kan betala av 400 000 kronor och i det närmaste bli skuldfri.
Inledningen på säsongen präglas av utomhusträning, på grund av den stora Kommunal-strejken, som försenar spelstarten. Malbas damlag, coachat av Mark Jenkins, vinner Kosa Cup i Linköping och tar därefter hem division 2 efter 17-1 i matcher.
Herrlaget har en mellansäsong i division 1, till stor del beroende på att truppen inte är fullständig. Loren Steeles lag noterar 10 segrar på 24 matcher, vilket räcker till nytt kontrakt i ettan..
Rullstolslaget går upp till högsta serien, efter att ha vunnit Panthera Open. Laget tar även hem Quicky Cup samt Bernd-Best-Turnier i tyska Köln.
Damjuniorerna, födda –77-79, vinner sensationellt Basketfestivalen (fd Casio Cup) i Göteborg. P82 går till kvartsfinal både i Göteborg och i Lundaspelen. I Lund når även P81 kvarten.
Herrar U20, förstärkt av spelaren från Heta Skåne, kommer trea i USM. Även damer U20 går till finalspel, men slutade oplacerade. P80 och P82 når regionfinalerna.
Don Nelson Clinic arrangeras i Malmö den 4-7 juli 1995. Coachlegenden Don Nelson, som ledde Dream Team vid OS 1994 och har 2500 NBA-matcher på meritlistan, är huvudföreläsare, men även hans assisterande coach Rick Majerus, sonen Donn Nelson Jr och Italiens landslagscoach Ettore Messina bidrar med sina stora basketkunskaper.
Sommaren 1995 genomför Malbas tillsammans med flera andra föreningar Festivalcupen på Hjälmarekajen, där det bland annat spelas street basket under Malmöfestivalen. Även på Ribersborgsstranden anordnas street basket.
Ribban Brännboll Cup slår rekord med 137 lag och Företagsstafetten lockar 215 lag.
Den 1 oktober 1996 flyttar Malbas sitt kansli från Djupadal till Erik Dahlbergsgatan.

 

96/97 – Christian spelar i handikapp-OS
Efter en mycket väl genomförd säsong går herrlaget, fortfarande lett av Loren Steele, till division 1-slutspel. Laget besegrar Akropol, men får sedan ge sig mot slutsegrarna Lidingö i semifinalen.
Mindre positivt är att ekonomin åter försämras med ett minus på 161 000 kronor.
Malbas damlag håller kvar sin division 1-plats. Den ryska förstärkningen Larisa Butenko bidrog till framgången. Centern Jennifer Fredholm blir uttagen till landslaget.
Våren 1997 bildar Malbas och Eos ett gemensamt damelitlag, Eos/Malbas, som tack vare Eos seger i division 1 och lyckade kvalspel är klart för Elitserien kommande säsong.
Genom seger i den första skånska klubbmatchen kan Malbas titulera sig Skånes bästa basketförening för ungdomar. För motståndet svarar Eos, Lugi, Lobas och Äli.
P80 går till kvartsfinal i USM, medan P82 kommer tvåa i regionfinalen. P82 går även till semifinal i Lundaspelen och tar en mycket meriterande andraplats i en internationell turnering i norra Frankrike. P83 når kvartsfinalen i Lundaspelen.
Malbas får under sommaren 1996 sin andre OS-deltagare när Christian Wapner deltar i landslaget i rullstolsbasket vid Paralympics (handikapp-OS) i Atlanta. Malbas rullstolslag fortsätter att spela upp sig och kommer säsongen 96/97 fyra i SM-slutspelet.
Ribban Brännboll Cup byter namn till Tuborg World Cup och samlar 169 lag. Turneringen avgörs i strålande solsken den 23-24 maj 1997. Även Företagsstafetten sätter nytt rekord med 237 lag.

 

97/98 – Succé för Eos/Malbas & rullstolslaget
Under ledning av coachen Morten Thomsen vinner Eos/Malbas pool A2 i Elitserien för damer. Det innebär avancemang till högsta poolen (A1) nästkommande säsong samt en kvartsfinalplats i SM-slutspelet. Där blir det dock förlust mot Södertälje.
Malbas herrlag, som efter jul förstärks med amerikanen Glen Hayes, kommer på delad andra plats i division 1 och går till slutspel, där det dock blir förlust i kvartsfinalen.
Jennifer Fredholm och Anette Möllerström spelar med i damlandslaget. Boroth Thach och Daniel Nilsson från P82 samt Dimitris Merachtsakis, Davor Gudelj och Rafael Ryberg från P83 gör landskamper på ungdomsnivå. P82 slutar sexa i USM efter att ha gått till kvartsfinal.
Malbas rullstolslag tar SM-silver, trots att laget ligger under med sju poäng med kort tid kvar i semifinalen. Laget ordnar dock till en förlängning och ka ta sig till final mot Norrbacka.
Företagsstafetten firar tioårsjubileum den 26 maj och samlar 243 lag (rekord igen!) med sju löpare i varje lag. Malbas bestämmer sig för att lägga ned brännbollsturneringen, eftersom den inte gett tillräckligt ekonomiskt utbyte i förhållande till arbetsinsatsen.

 

98/99 – Malbas har gott om landsslagspelare
Eos/Malbas damlag, med nye coachen Sean Mackin, blir trea i pool A1 och går till SM-kvartsfinal, men blir överraskande utslaget av rutinerade Visby, som är bäst när det gäller. Inför den kommande säsongen ser Eos/Malbas till att värva Visbys stjärna Lena Mikaelsson.
Michael Pettersson tar över som herrlagscoach. Laget gör en dålig höstsäsong med endast två segrar och åker till slut ur division 1, trots att laget förstärks med grekiske guarden Savvas Kamperidis mot slutet av säsongen. Herrlaget saknar ledarskap och stabilitet, och kan inte kompensera detta med en stor mängd talang
Malbas damlag coachas av Loren Steele och spelar både i division 2 Skåne och i damjuniorserien.
Trots en tung inledning på säsongen blir det åter SM-silver för Malbas rullstolslag. Efter tolv matcher ligger laget femma i serien, men lyckas avancera till tredje plats inför slutspelet. Där blir det klara segrar mot Tranan och Linköping innan ”omöjliga” Norrbacka blir för svårt i SM-finalen.
Herrjuniorerna, födda –82-83, går till finalspelet i ungdoms-SM. Efter tre förlustmatcher slutar laget på fjärde plats. Både F84 och P84 går till regionfinalerna.
Malbas är den förening i landet som har flest spelare med i landslagssammanhang under säsongen.
Anette Möllerström och Jennifer Fredholm är med i damlandslaget, Anna Håkansson och Arletka Skurczynska i damer U22, Mathilda Fulgentiusson i damjuniorlandslaget, John Ström, Titi Spasojevic, Johan Pålsson och Sebastian Szasz i herrar U22, Boroth Thach och Daniel Nilsson i herrjuniorlandslaget, Davor Gudelj, Dimitris Merachtsakis och Rafael Ryberg i kadettlandslaget (P83) samt Christian Wapner, Jonas Persson och Daniel Flensburg i landslaget i rullstolsbasket. Dessutom är Jan Mikulowski assissterande coach för herrlandslaget.

 

99/00 – Drömturné i USA för Eos/Malbas
I augusti 1999 arrangerar Malbas EM-kvalet för U20 Herrar i Baltiska Hallen. Förutom kvalturneringen till U20-EM deltar runt 200 coacher och domare i clinics på olika nivåer. Från EM-kvalet går Ryssland och Frankrike vidare. Sverige kommer på fjärde plats av sex lag.
Eos/Malbas ligger i den absoluta toppen av Elitserien för damer, för närvarande på andra plats i A1-poolen. Siktet är inställt på SM-final och det första skånska damguldet på seniornivå.
Under hösten bjuds Eos/Malbas, efter att det ryska damlandslaget hoppat av, på en USA-turné med åtta stentuffa matcher under 14 dagar. Visserligen blir det åtta förluster, men damspelarna får ett minne för livet och nyttig matchträning mot hårt motstånd.
Malbas damlag, bestående av både unga talanger och mer rutinerade spelare, håller till i mitten av division 2.
Herrlaget under ledning av Tommy Rosenqvist har förstärkts med tidigare ligaspelarna Björn Hallonqvist och Martin Månsson och är med stormsteg på väg tillbaka till division 1.
Hittills har herrlaget vunnit alla sina seriematcher i division 2 Skåne/Småland, varav endast bortamatchen mot Fackelbärarna varit jämn.
Rullstolslaget har inlett säsongen strålande, med sju segrar på åtta matcher. Laget lever upp till de två senaste säsongernas SM-silver. Nu gäller det att ta upp kampen med Norrbacka om SM-guldet.
Malbas Christian Wapner, Jonas Persson och Daniel Flensburg har varit på träningsläger med rullstolslandslaget.


00/01 – Publikrekord i Baltiskan  och SM-silver för Eos/Malbas

Den 27 januari 2001 sätts ett prydligt publikrekord för skånsk basket. Malbas arrangerar EM-kvalet för herrar mellan Sverige och Bosnien med 4 200 åskådare på läktarna, varav det stora flertalet håller på bortalaget. Vi hade antagligen sålt 1 000-2 000 biljetter till om det inte redan varit fullsatt. Stärkta av det massiva publikstödet vinner Bosnien med 15 poäng och tar sig till EM. Efteråt får Malbas mycket beröm av såväl Svenska Basketbollförbundet som andra för vårt arrangemang.

Damlaget Eos/Malbas gör succé under säsongen och vinner Elitseriens grundserie, vilket ett skånsk damlag bara har gjort denna enda gång. Avslutningen på säsongen blir mycket dramatisk. Eos/Malbas möter Alvik i SM-finalen och lagen vinner vars två hemmamatcher. Den femte och avgörande matchen spelas i Baltiska Hallen i Malmö. Eos/Malbas leder stort i första halvlek, men sedan övertar Alvik kommandot och leder med 12-15 poäng i början av sista perioden. Eos/Malbas kommer tillbaka, anförda av Anette Möllerström som befinner sig i den berömda ”zonen” och inte kan missa. Alvik drar dock det längsta strået och tar hem segern med 74-72.

Spelarna i herrlaget är nykomlingar i södra Basketettan och lyckas komma trea i grundserien, ett steg på vägen mot en ny ligasatsning. I slutspelets semifinal väntar Helsingborg, som Malbas hade förlorat mot två gånger i grundserien. Första matchen slutar oavgjort (ingen förlängning på grund av dubbelmöte) och den andra vinner Helsingborg efter tre förlängningar.

Under säsongen arbetar coacherna Jan Mikulowski och Sean Mackin med herr- respektive damlandslaget. Anette Möllerström och Anette Percy är uttagna i damlandslaget och Irene Otamiri i U22-landslaget.

För första gången på många år har Malbas lyckats få ett balanserat överskott i sin ekonomi. Visserligen inte med mer än 25 000 kronor, men för en förening med både elit- och breddambitioner är det ändå en framgång att ha större tillgångar än skulder.

Ungdomsverksamheten fortsätter att utvecklas. Flickor 85 går till flera semifinaler och blir inbjudna till Scania Cup i Södertälje, men tvingas avstå av ekonomiska skäl. Pojkar 87 upplever ett stort äventyr när man reser till Escaudian i Frankrike och möter lag från stora delar av Europa. Miniverksamheten växer och skördar även sportsliga framgångar.

 

01/02 – Herrlaget dominerar och damlaget har oflyt

Säsongen börjar med att Malbas tar ensamt ansvar för elitdamlaget sedan Eos hoppat av samarbetet. Laget spelar under namnet SLG Öresund sedan en sponsor köpt namnet. Stärkt av SM-silvret föregående säsong siktar damlaget på guld och startar säsongen med sin bästa spelartrupp någonsin. Tyvärr drabbas lagets nyckelspelare av både skador och sjukdomar. Trots detta tar sig laget till SM-semifinal, där det blir förlust mot blivande guldlaget Solna med 1-3 i matcher. Ett bevis på Eos/Malbas starka spelarmaterial är att Anette Möllerström, Anette Percy och Johanna Axelsson alla spelar i damlandslaget under säsongen, att Ira Otamiri spelar i U20-landslaget och att Tina Freil är med i det danska damlandslaget. Dessutom är Sean Mackin en av coacherna i det svenska damlandslaget.

På herrsidan fortsätter Jan Mikulowski som assisterande coach för herrlandslaget, medan Vincent Aldevinge kommer med i kadettlandslaget.

Malbas herrlag gör stora framsteg och vinner alla matcher utom en i södra Basketettans grundserie . Detta leder till att laget får ett ”wild card” till Basketligans slutspel samt går till Final Four i Basketettan. I ligaslutspelet ställs Malbas helsvenska lag mot Sallén från Uppsala, med flera importspelare. Första matchen i Malmö blir extremt jämn och Malbas förlorar endast med två poäng efter att ha fått ett starkt publikstöd. Returen i Uppsala resulterar i en tiopoängsförlust. I Final Four vinner Malbas mot Srbija i semifinalen och Lidingö i finalen och visar att man tveklöst är Sveriges bästa lag utanför Basketligan.

Negativt under säsongen är att elitsatsningarna leder till ett underskott på 575 000 kronor, eftersom både sponsor- och TV-intäkter blir mindre än budgeterat.

Under säsongen övertar Malbas ansvaret för Basketgymnasiet i Malmö, som under säsongen har 35 spelare inskrivna.

En annan nyhet är att Malbas och Lobas ställer upp med gemensamma SM-lag för både flickor och pojkar i U20- och juniorkategorierna.

Uppmärksamheten kring elitlagen leder till ett fortsatt uppsving för miniverksamheten, medan ungdomssidan har en mellansäsong med P87 som ett lysande undantag. I Mini-DM ställer MiniMalbas upp med dubbla lag i samtliga sex tävlingsklasser. P89 är det enda laget som vinner, men MiniMalbas går till slutspel i samtliga tävlingskategorier.

Ordföranden Ulf Hegnelius meddelar att han tänker avgå vid valmötet i december 2002 efter mer än fem års insats. Det blir slutet på Ulf Hegnelius andra period som Malbasordförande.

 

02/03 – Bra avslutning i ligan – framgångar på ungdomssidan

Herrlaget gör come back i Basketligan. Malbas gör bra ifrån sig i många matcher, men förlorar väldigt många på enkla misstag i slutminuterna. Laget vinner bara 1 av de första 21 matcherna, men 3 av de sista 9. Malbas avslutar säsongen med tre framgångar, seger mot Sallén med 35 poäng i avslutningsmatchen, finalvinst i senior-DM mot Helsingborg och sedan vinner ett herrlagsdominerat lag enkelt Basketfestivalen i Göteborg.

Av ekonomiska skäl, vilket förstärks av ett vikande spelarintresse, dras damlaget ur Elitserien, vilket känns sorgligt efter de föregående säsongernas framgångar.

Ungdomssidan har sitt mest framgångsrika år på länge. DU20, P89 och F89 vinner distriktsmästerskapen, medan P87 och P88 tar silver. P87 har dock flera spelare som är iväg på landslagsuppdrag vid tillfället. Senare under säsongen går damjuniorerna till final i Basketfestivalen i Göteborg.

Vincent Aldevinge och Markus Hansson är båda uttagna i kadettlandslaget och Jan Mikulowski fortsätter sitt arbete med herrlandslaget.

Basketgymnasiet har 35 elever inskrivna. Spelarna representerar antingen sina moderklubbar eller Basketgymnasiets egna lag i division 3.

Miniverksamheten fortsätter att vara stor, men bristen på tränare gör att vi inte kan starta nya lag och ta emot alla spelare som vill börja med basket.

Mycket glädjande återuppstår föräldra- och supporterföreningen Malbas Vänner. Under säsongen genomför Malbas Vänner den stora årsfesten med över 300 gäster i Borgarskolans sporthall. Andra uppskattade Malbas Vänner-arrangemang är ett tält med korv, dricka, lekar och socialt umgänge under Mini-DM i Lomma, en NBA-kväll på Borgar samt en heldag med matcher för årgångarna 90-92 i Limhamns sporthall. Det planeras även för starten av ett kafé i Borgarskolans sporthall.

En smolk i glädjebägaren är en ny stor ekonomisk förlust, denna gång ett underskott på 680 000 kronor under säsongen.

För att lösa ordförandefrågan återkommer klubbdirektören Arne Börjesson som ordförande.

 

03/04 – Titi till A-landslaget och Hela Malmö startas

Man brukar säga att den andra säsongen är den tuffaste när man håller på att etablera sig på en ny nivå, och den sanningen gäller verkligen Malbas herrlag. Det börjar med premiärseger mot Helsingborg, men sedan kommer motgångarna och flera spelare lämnar truppen. Coachen Glen Hayes ersätts med Tommy Rosenqvist. Den första reaktionen blir en sensationell hemmaseger mot Plannja, men det blir tyvärr inte fler segrar under vårsäsongen. Det finns dock en rad glädjeämnen under säsongen. Titi Spasojevic blir uttagen i herrlandslaget, Sunjatha Conta och Daniel Nilsson gör båda bra debutsäsonger och så har Malbas förmånen att ha amerikanen Tim Lyle i laget. Tim Lyle är ett föredöme genom att kombinera extremt hårt arbete med hög effektivitet. Höjdpunkten är nog när han springer rakt mot korgen och dunkar över en stillastående och mycket förvånad Mattias Sahlström, 208-cm svensk landslagscenter.

På ungdomssidan vinner F89 regionala USM, Basketfestivalen i Göteborg, DM i F88-kategorin och två Skåneserier. Lagets stjärna Kalis Loyd  blev MVP i regionala USM och får senare under säsongen Miki Herkel-stipendiet, som delas ut till  Sveriges mest talangfulla spelare i årgången. Kalis Loyd blir även uttagen till landslaget för både F88 och F89.

Det blir även DM-segrar för DU20 och P85. Största framgången för P89 är en semifinalplats i Scania Cup i Södertälje, inofficiella Nordiska mästerskapen för klubblag. Lucas Barbosa, Martin Berggren och Johan Unger kommer med i landslagstruppen för P89.

Malbas äldsta ungdomslag på pojksidan vinner Basketfestivalen i Göteborg i HU21-klassen samt kommer femma i USM för HU20.

Förutom de redan uppräknade landslagsspelarna blir Vincent Aldevinge och Markus Hansson uttagna i HJ-landslaget, medan Abiel Seyoum och Armin Krjnic kommer med i kadettlandslaget. Och Jan Mikulowski fortsätter som assisterande coach för herrlandslaget.

Basketgymnasiet har 36 elever och pojkarna vinner både Div 3 Herrar och HU19. Basketgymnasiets flicklag spelar i Div 2 Damer.

I januari 2004 sjösätter Malbas det stora ungdomssociala projektet Hela Malmö. På kort tid blev hela 400 ungdomar från årskurs 4 aktiverade i verksamheten.

Miniverksamheten är fortsatt stor, men lider av tränarbrist. Glädjande nog vinner två av minilagen, F91 Vit och F92 sina serier.

Malbas Vänner får igång kaféet i Borgarskolans sporthall, där det pågår försäljning alla söndagar samt vid andra större arrangemang.

I september 2003 tar KG Nilsson över som ordförande för Malbas. Han och övriga i styrelsen tvingas till en rad tuffa beslut, bland annat uppsägningar, för att rädda föreningen från konkurs. Det balanserade underskottet är uppe i drygt 1,2 miljoner kronor.

 

04/05 – Malbas blir årets förening, tack vare Hela Malmö

Hela Malmö har inte mindre än 1 200 deltagande barn i 18 skolor i Malmös tio stadsdelar. Intresset är varit så stort att Malbas tvingats tacka nej och skapa en kölista för skolor som vill vara med i Hela Malmö. En höjdpunkt är eventet med Harlem Globetrotters, men även arrangemang med idrottsstjärnor som Lollo Chanko, Peter Andersson, Caroline Jönsson och Martin Lidberg samt artisten Timbuktu blir mycket uppskattade. Satsningen på Hela Malmö ledde till att Malbas utses till årets förening i Malmö, eftersom klubben enligt motiveringen ”varit nere för räkning av ekonomiska orsaker”, men ”reste sig på nio och skapade ett fantastiskt ungdomsprojekt som nu genomsyrar Hela Malmö”.

Malbas får även Malmö stads pris för bästa integrationsverksamhet, också detta tack vare Hela Malmö.

Föreningen lyckas åter redovisa ett överskott, denna säsong med 100 000 kronor.  Det är inte tillräckligt mycket, men ändå ett steg i rätt riktning. Den främsta orsaken till den förbättrade ekonomin är att herrlaget dragits ur Basketligan och återvänt till Basketettan. Samtidigt medförde det framtidsinriktade projektet Hela Malmö till en del uppstartskostnader.

Herrlaget har en berg- och dalbanesäsong, där långa segersviter varvas med mindre bra insatser. Laget är dock nära att ta sig till Basketettans Final Four och släpper in näst minst poäng i serien. Det unga laget är otursförföljt och drabbas av tre skador på tänkta nyckelspelare. Endast en spelare – Hassan El Sayed – är med i samtliga matcher under säsongen.

Ett damlag – med en blandning av fd elitspelare och damjuniorer – ser dagens ljus efter ett initiativ av de äldre spelarna, i första hand Annika Sjöberg och Anette Möllerström. Laget vinner Div 3 Skåne överlägset.

Den största framgången på ungdomssidan är att pojkar 89 lyckas ta sig till final i en turnering i italienska Brescia, där man får ge sig mot tyska Hamburg All Stars. P89 vinner även DM och är bland landets åtta bästa pojklag i sin årgång, men missar Final Four. Även HU20 vinner DM.

F89 har svårt att överträffa de stora framgångarna under föregående säsong, men vinner DM-finalen mot ständiga rivalerna Eos. Laget deltar även i Scania Cup och i Ungdoms-SM är man mycket nära en plats i Final Four, men missar på grund av inbördes målskillnad.

Under säsongen är följande spelare och ledare representerade i landslagen: Jan Mikulowski (ass. coach herrlandslaget), Vincent Aldevinge och Markus Hansson (HJ), Martin Berggren, Lucas Barbosa och Johan Unger (P89) samt Kalis Loyd (F88 och F89).

Basketgymnasiet har 32 elever, som hade eftermiddagsträningar samt erbjuder spel i Malbas eller respektive moderklubb. Det förekommer även utbyte med andra idrottsgymnasier samt träningsmatcher och turneringsspel.

På minisidan arrangeras MiniMalbas Cup för årgångarna 94-96. I Mini-DM vinner både P94 och F94 sina tävlingsklasser.

Malbas Vänners verksamhet renodlas till att omfatta arbetet med årsfesten och Borgarkiosken.

 

05/06 – EM-brons för Kalis och 15 lag i DM-finaler

Saneringen av ekonomin fortsätter. Säsongens överskott blir till slut 441 000 kronor, men en stor del av pengarna kommer mycket sent vilket innebär återkommande likviditetsproblem.

Otis Loyd anställs som sportchef, vilket inkluderar uppdraget som herrlagscoach

Elitkommittén tar det tuffa beslutet att inte betala ut några spelarlöner till de herrlagsspelare som inte redan har kontrakt, vilket bidrar till att en del spelare tappar sitt engagemang.  Trots detta lyckas laget hamna i mitten av Basketettans tabell, vilket är i linje med målsättningen.

Damlaget flyttas upp till division 2 och görs om till ett kombinerat lag för seniorer och Basketgymnasiet. Till mångas överraskning vinner laget division 2 och klarar även kvalet till Basketettan. En bidragande orsak till detta är att fd landslagsspelaren Johanna Axelsson kommer in som spelande assisterande tränare.

Otis Loyd börjar samordna arbetet med spelarutveckling, från mini- och ungdomslagen via basketgymnasiet till seniorlagen. En nyhet är satsningen på stationsträning för de yngre lagen.

I DM-sammanhang deltar Malbas i 15 av de totalt 19 finalerna. Resultatet blir sex guld och 9 silver.

Kalis Loyd är med och bärgade ett EM-brons med U17-landslaget, Sveriges största framgång på landslagsnivå någonsin.

Övriga med landslagsuppdrag är Vincent Aldevinge som deltar vid samlingar med såväl herrlandslaget som U20-landslaget, Markus Hansson är med i U20-landslaget, Martin Berggren i U16-landslaget samt Alexander Nilsson och Axel Sjöberg i U15-landslaget.

Basketgymnasiet har hela 48 elever. Det finns ett stort antal utmaningar för att skapa framtidens elitspelare och basketmänniskor. Bland annat införs krav på att alla elever som går ut ska ha fått utbildning i coach steg 1, domare steg 1 samt funktionärslicens för att kunna arbeta i sekretariat.

På minisidan arrangeras åter Mini Malbas Cup med 15 deltagande lag.

Hela Malmö fortsätter att växa och har nu 1 800 deltagande barn i samtliga årskullar på mellanstadiet på 17 skolor. Varje vecka har de nio instruktörerna 67 lektionstimmars verksamhet. Det genomförs även tio events. En nyhet är uppsatstävlingen Stjärnresan, där vinnaren väljer London och att få träffa Arsenalstjärnan och landslagsspelaren i fotboll Fredrik Ljungberg.

Malbas arrangerar i augusti 2005 EM-kvalmatchen för herrar mellan Sverige och Portugal. Föreningen får mycket beröm, men tyvärr blir det ingen vinst. En stor fördel är dock att alla Malbas medlemmar går in gratis på landskampen.

Tyvärr får Malbas Vänners verksamhet läggas på is, eftersom det är svårt att hitta personer som vill hjälpa till med detta arbete. Malbas tvingas även avsluta det mångåriga samarbetet med Heleneholms IF om Företagsstafetten. 2005 deltog endast drygt 100 lag och Malbas förtjänst blev endast 56 000 kronor, vilket inte är mycket med tanke på den stora arbetsinsatsen.

Vid årsmötet lämnar KG Nilsson ordförandeposten och ersätts av Sverker Olsson.

 

06/07 – Utländskt ministerbesök och start för Summer camp

På seniorsidan är damlaget det stora glädjeämnet. Trots att man precis har kvalat upp till division 1, så finns damerna hela tiden i toppen av Basketettan. På våren blir Malbas inbjudet till en inofficiell Final Four-turnering i Stockholm, där laget kommer på fjärde plats efter att ha spelat lite under sin kapacitet.

En turbulent sommar leder till att det unga herrlaget inte har någon organiserad sommarträning och därför kommer illa förberett till säsongen. Trots att utvecklingen går framåt efterhand, så slutar laget sist i Basketettan. Herrlaget tvingas kvala, men klarar inte kvalet. När sedan Kortedala drar sig ur Basketettan, så får Malbas möjlighet att stanna kvar i serien trots de svaga idrottsliga resultaten.

I augusti 2006 genomförs Malbas Summer Camp för första gången. 100 spelare födda 91-95 deltar.

 

Samtidigt arrangeras Malbas Baltic Sea Basketball Cup för herrar och damer, med fyra landslag i vardera kategorin. Sverige vinner både herr- och damturneringen. Baltic Sea Basketball Cup gästas av den grekiske idrottsministern, en följd av att Kostas Flevarakis coachar det svenska herrlandslaget. Fd Greklandsproffset och Malbasspelaren Constantin Baltatzis agerar värd åt ministern. Ett annat inslag är en veteranmatch mellan Oldbas och det svenska herrlandslaget från 90-talet, en match som avslutas broderligt vid ställningen lika!

Tyvärr resulterar inte turneringen i något ekonomiskt överskott, eftersom publikintäkterna blir begränsade. Malmö stad ställer dock upp med en förlustgaranti, så arrangemanget går ihop.

Malbas ungdomsverksamhet har en mellansäsong rent lagmässigt, men fyra spelare blir uttagna i något av ungdomslagen.

Kalis Loyd är kapten i U18-landslaget och är med och tar NM-guld. Hon är även en stark kandidat till spel i VM-laget för U19. Vincent Aldevinge spelar EM med U20-landslaget. Enes Musa och Jakob Batycki är på uttagningar till U18- respektive U16-landslagen.

Basketgymnasiet har 35 elever och ställer upp med tre lag i seriespel. Det äldre pojklaget vinner hälften av sina matcher, medan det yngre pojklaget har det tufft när de ställs mot vuxna män i seniormatcher. Flicklaget, som består av de spelare som inte är med i Malbas damlag, gör bra ifrån sig och vinner sju av tio matcher i serien. 12 elever utbildas till steg 1 och 12 går grundkurs.

Miniverksamheten fortsätter att utvecklas med flera lag, eftersom flera nya coacher har rekryterats. Det genomförs även extra träningar för minispelare under loven.

Hela Malmö har cirka 2 000 deltagande barn på 18 skolor i tio stadsdelar.

Malbas startar Malmö Indoor Streetbasketball (MIS). 100 barn deltar, men bara 20 tar steget att betala 100 kronor för att vara med.

Under säsongen börjar Malbas sondera terrängen för att få tillgång till en egen hall.

 

07/08 – Ungdomsframgångar, men svaga A-lagsresultat

Herrlaget har många unga, men mycket motiverade, spelare. Laget klarar inte av målsättningen att komma tia i serien, men blir ändå kvar i Basketettan till följd av det inte blir någon kvalserie.

Damlaget klarar inte målet att hänga kvar i Basketettan. Säsongen präglas till stor del av sjukfrånvaro och småskador. Nye coachen Lennart Grundel summerar dock säsongen med att spelarna förbättrat både sin fysiska och tekniska förmåga.

På ungdomssidan noterar Malbas en lång rad framgångar. DU20 vinner Lundaspelen, P94 vinner både danska Faxe Cup och DM. Även F94 vann DM. F92 kommer två i Basketfestivalen och P95 kommer tvåa i Skövde Basketcup. Både P94 och F92 deltar i Scania Cup i Södertälje, där pojkarna kommer sexa och flickorna tolva.

Malbas arrangerar i juni 2007 Baltic Sea Youth Games med åtta U16-landslag, fyra på flicksidan och fyra på pojksidan. Det svenska flicklaget vinner turneringen och på pojksidan tar Polen hem spelet.

Basketgymnasiet ändrar inriktning till att satsa på att vara ett regionalt idrottsgymnasium. BG-coacherna deltar i en mycket bra coachutbildning med Milan Veverka, en av Europas bästa basketcoacher. Utbildningen avslutas med en resa till damernas Final Four i Euroleague i Brno, Tjeckien.

I Sundsbrohallen i Bunkeflostrand startas ett motionslag, som samlar ett 20-tal ”gubbar”, många av dem föräldrar till barn i Malbas verksamhet. Laget gör ”debut” i seriespel våren 2008, vilket resulterar i gott humör trots idel förluster.

Malbas väljer att satsa på en ny lösning för sin webbsajt via www.laget.se

Trots en mindre förlust stabiliseras ekonomin under säsongen. Antalet medlemmar ökar med tio procent. Flera nya föräldrar till spelare bidrar till att få fart på kioskförsäljningen vid ungdoms- och seniormatcher.

Hela Malmö arrangerar en rad klasstävlingar i basket med 3-3-spel. Samtliga Hela Malmö-barn får under säsongen besök av höjdhopparen Linus Törnblad och fd proffsboxaren Armand Kranjc, två förebilder som pratar med barnen om hänsyn, tolerans och förståelse. Även spelare från Malbas herrlag och damlag är ute på skolorna med basketbollen i hand.

Dessutom genomförs sex events, två per årskurs, och så presenterar Hela Malmös ledare filmen ”Första gången”, skapad av Concha Films i samarbete med Socialstyrelsen, ute i skolorna. Filmen handlar om att man ska våga tacka nej första gången man blir bjuden på droger eller alkohol.

Arbetet för en egen Malbashall fortsätter. Både styrelsen och hallkommittén bearbetar Malmö stad och en rad privata fastighetsägare.

 

08/09 – Dubbelseger i Basketfestivalen för 94-årgången

För första gången någonsin tar Malbas en dubbelseger i Basketfestivalen i Göteborg. Både F94 och P94 åker hem med guldbucklor. P94 noterar under säsongen även en sjätteplats i Scania Cup och är topp 8 i ungdoms-SM.

En nyhet under säsongen är Öresundsmästerskapen, där Malbas deltar i U14 och U16 på både pojk- och flicksidan. Totalt är sex Malbas-lag med i USM.

Medlemsantalet ökar åter med tio procent. Trots att budgeten skurits ned med en miljon kronor slutar säsongen ekonomiskt sett i ett mindre underskott. Orsaken är att finanskrisen leder till att även ”säkra” intäkter uteblir. Bland annat hoppar två huvudsponsorer till Hela Malmö av.

Malbas herrlag, ännu en gång föryngrat, tar självmant klivet ned till division 2. Laget trillar dessutom ner till division 3, men vinner den vårserien och återvänder till div 2 inför kommande säsong.

Damlaget lyckas ta sig tillbaka till division 1, till följd av en tråkig konkurs för Helsingborg. Under säsongen vänder Malbas damlag ett antal viktiga matcher från underläge till vinst. DU20-laget är topp 8 i Sverige och går till semifinal i Lundaspelen, där nordiska mästarna Åbyhöj är för starka. Damlagscoachen Lennart Grundel påbörjar under säsongen sin Steg 5-utbildning för coacher (FIBA-coachutbildning).

Basketgymnasiet får ett förbättrat betyg av eleverna i den årliga enkäten. Snittbetyget ökar från 3,2 till 3,9. Högt betyg får det idrottsmedicinska stödet och tränarnas kompetens.

Femårsjubilerande Hela Malmö bedriver verksamhet i 45 klasser på 14 skolor med cirka 1 000 deltagande elever. Bland annat genomförs ett femårsevent i Baltiska Hallen, en musik- och dansshow som drar över 500 åskådare. För första gången arrangeras teckningstävlingen ”High Five”, där vinnaren får åka med hela klassen till Skånes Djurpark.  Hela Malmö har även ett samarbete med U21-EM i fotboll, där barnen får tävla om 120 biljetter till matchen mellan Sverige och Serbien på nya Swedbank Stadion.

Sommarlägret i Falsterbo växer och har 120 deltagare och 20 Ung i sommar-ledare. Lägret är det största som Malbas har genomfört på egen hand.

Under Malmöfestivalen 2008 har Malbas ett grilltält på Gustav Adolfs Torg samt den oerhört välbesökta streetbasketplanen i fontänen vid Raoul Wallenbergs park.

Arbetet med att göra Malbas hemsida mer aktuell fortsätter, under ledning av Ulf Tilly.

Malbas visionsarbete resulterar bland annat i att den nya sloganen ”En växande basketfamilj i ett eget hus” ersätter den gamla ”Fostran, Trivsel och Basket”. Arbetet med att hitta en lämplig lokal till den nya hallen fortsätter med hög intensitet. Huvudalternativen är de gamla bussgaragen på Norra Sorgenfri samt kvarteret Niagara vid Malmö högskola.

 

09/10 – Herrlaget åter i Baskettan – Basketgymnasiet till Swedbank

Malbas ökar åter antalet betalande medlemmar, denna säsong med hela 20 procent.

Under ledning av nye coachen Henrik Svensson tar sig Malbas herrlag tillbaka till södra Basketettan. Laget är en blandning av unga och lite äldre spelare, som ger stadga åt laget.

Damlaget hamnar på en meriterande femte plats i Basketettan, trots att flera nyckelspelare är borta på grund av skador och resor. Malbas DU20 är även nära att nå Final Four i SM, men får klara sig utan fyra spelare till följd av skador och sjukdom i den avgörande matchen mot Arvika.

Basketgymnasiet flyttar till nya lokaler i Swedbank stadion, ny hemmaarena för Malmö FF. Under säsongen har verksamheten 30 elever. Vid den årliga enkäten ger de snittbetyget 4,1, vilket är helt i nivå med övriga idrottsgymnasier i Malmö. Tidigare år har Malbas BG fått klart sämre betyg än genomsnittet. Inför nästkommande säsong har 21 nya elever antagits, 15 pojkar och 6 flickor födda 1994.

Denna årgång utmärker sig även under tävlingssäsongen. F94 kommer trea i USM och P94 kommer på fjärde plats. Paulina Hersler blir uttagen i All Star team på flicksidan. F94 lyckas även vinna Öresundsmästerskapen, medan P94 kommer på tredje plats i en internationell turnering i Gdansk i Polen.

F95 är nära att ta sig till Final Eight i USM, men får efter inbördes målskillnad ge sig mot Blackeberg och Lidingö. Även P95 avancerar flera omgångar i USM. Av de DM-kategorier som arrangerades vinner Malbas tre, PU13, PU14 och FU15.

Vid sidan om de vanliga Steg-utbildningarna deltar Malbas coacher i ett flertal clinics om bland annat fysisk träning, bollbehandling, skott och lay ups samt träningsmodeller och talangutveckling.

Motionsverksamheten inom Malbas växer och har under säsongen 60 aktiva medlemmar, fyra grupper på herrsidan och en på damsidan.

Vision 100 lyckas under året med att rekrytera 100 nya minispelare till verksamheten. Projektet är aktivt på följande skolor: Lorensborg, Värner Rydén, Berga, Möllevången, Ribersborg, Holma samt i Vellinge.

Malbas Summer Camp i Falsterbo har åter 120 deltagare. Lägret besöks bland annat av junorlandslagsspelarna Carl Engström, Julia Tornberg och Mia Hakim.

Hela Malmö delar upp sin verksamhet i sju olika delprojekt. Det är Skolmodellen, Stjärnresan (inkl. High five), Golden, Summer Hoops, Tiqui Taca (Malmö fotbollsfestival), Första gången och Vision 100. I skolorna träffar Hela Malmös instruktörer 300 elever varje vecka. Golden är en ny verksamhet, med syfte att skapa utrymme för tjejer att själva bestämma vilka föreningar de ville vara med i. Bland annat hålls en kick off på Garaget i Sofielund, där 200 tjejer från 30 olika skolor deltar och testar dansstilar, självförsvar, skateboard, med mera. Summer Hoops arrangerar street basket på Rosengård i 13 veckor samt drar storpublik till streetbasketplanen under Malmöfestivalen. Projektledaren Nicolas Lunabba får under festivalen ta emot priset som Årets förebild av Hassela Skåne.

En grupp inom Malbas fortsätter jobba för att skapa en egen baskethall och mötesplats. Huvudspåren är Västra hamnen, Hästhagen och Sorgenfri. En rad träffar med inflytelserika människor i Malmö genomförs under säsongen.

Styrelsen tar ett krafttag för att lyfta Malbas sponsorverksamhet. Flera nya sponsorpaket tas fram och samordningen mellan Malbas och Hela Malmö är en viktig fråga.

Malbas kan åter redovisa ett överskott, denna gång med 170 000 kronor.

 

10/11 – Sex till landslaget och ny dubbelseger i Göteborg

Malbas tävlingsverksamhet växer vidare och framgångarna är många under säsongen. Föreningen deltar med fyra lag i USM och två i RM. F95 tar sig till Final Eight, medan övriga lag får nöja sig med kvartsfinalspel som bäst.

Både F95 och P96 vinner Basketfestivalen i Göteborg. Malbas har fem lag som går till semifinal eller final i Nordens största ungdomsturnering. P96 går även till final i Lundaspelen. Både DU20 och HU20 vinner Skåneserien.

Sex ungdomsspelare blir uttagna i olika landslag. Det är Emma Unger och Maja Sawo (DU18), Jacob Magnusson och Hannes Erhardt (HU18) samt David Terins och Albert Christensson (HU16). Dessutom har ett stort antal Malbascoacher uppdrag inom regionlags- och distriktslagsverksamheterna. Det är Henrik Svensson, Nicolas Lunabba, Christian Chahine, Emilie Rosenqvist, Loren Steele och John Fitzgerald.

Herrlaget gör en stark debutsäsong i Basketettan och slutar på tredje plats. I slutspelet blir det en vinst och en förlust, så resultatmässigt är Malbas ett av de fyra bästa lagen utanför Basketligan. Två delar i detta är en träningsnärvaro som överstiger 95 procent och värvningen av australiern John Fitzgerald.

Damlaget kommer också trea i Basketettan, trots att fyra tänkta nyckelspelare har lämnat Malmö för spel eller studier på annan ort. Malbas spelar jämnt mot seriesegrarna Arvika i båda matcherna och lyckas även vinna en av två matcher mot serietvåan Norrköping, som har förstärkningar från sitt ligalag.

Basketgymnasiet fortsätter att utveckla sin verksamhet på Swedbank stadion, även om det är problem med samordningen för de elever som går på Malmö Latinskola. Både pojkarna och flickorna åker till Warszawa i Polen och deltar i en inbjudningsturnering. Många av eleverna spelar, trots sin låga ålder, med framgång i Malmö damlag och herrlag. Inför den kommande säsongen finns inte mindre än 46 elever, 18 flickor och 28 pojkar, med plats på Basketgymnasiet.

Hela Malmö gör klart med gratistidningen City som huvudsponsor, ett avtal värt i runda tal en miljon kronor. Man skriver även avtal med SF Bio, vilket innebär att Hela Malmös presentationsvideo visas innan samtliga filmer på samtliga biografer i Malmö under fyra månaders tid. Dessutom ökar Hela Malmö aktiviteten på Facebook och når över 4 000 anhängare.

Totalt deltar mellan 2 500 och 3 000 barn i Hela Malmös aktiviteter. Bow Down – Dance Academy utses till Malmös snabbast växande förening av journalisterna på City. Det började som en enda dansgrupp har utvecklats till drygt 100 betalande medlemmar i Hela Malmö/Malbas. I maj 2011 utses instruktören Julie till Månadens Malmö-/Lundabo av City.

Även Malbas övriga verksamhet ökar sin närvaro i sociala medier, på bland annat Facebook, youtube, flickr och twitter.

Malbas Summer Camp har ett 100-tal deltagare, som bland annat har Malbasfostrade och landlagsmeriterade collegespelaren Kalis Loyd som tränare på lägret.

Hallprojektet får arbetsnamnet ”Mötesplats Hela Malmö”. Tio protokollförda möten ett stort antal träffar med tjänstemän, politiker och företrädare för privata verksamheter genomförs under säsongen.

Till följd av en växande verksamhet ökar omsättningen med drygt 600 000 kronor. För andra året i rad redovisas ett ekonomiskt överskott, nu med 132 000 kronor.

 

11/12 – Malbas dominerar Basketettan

Herrlaget vinner södra Basketettan efter segrar i 21 av 22 matcher i grundserien. Webbsajten Basketettan organiserar en All Star-match och utses Malbas Henrik Svensson till årets coach och John Fitzgerald till MVP i Basketettan. Herrlagets enda idrottsliga svacka under säsongen kommer när det är dags för slutspelet Final Four, där Malbas hamnar på fjärde plats. Final Foul är trots detta en stor framgång för Malbas, som genomför ett bra arrangemang i Kulladals sporthall. Stämningen är fantastisk, inte minst tack vare vinnande Höganäs supportrar med litauiskt ursprung. Trots den lilla motgången på slutet visar herrlaget att man närmar sig den nivå som krävs för en satsning på Basketligan.

Damlaget kommer sjua i södra Basketettan efter elva vunna och elva förlorade matcher. Nyckelspelarna Emma Unger och Maja Sawo skadas tidigt under säsongen. Säsongens utropstecken är Tove Lindnér, som även blir uttagen i DU20-landslaget.

Basketgymnasiet har under säsongen besök av Olle Lundén, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet. Han är mycket imponerad av verksamheten. Pojksidan fungerar under året mycket bra, medan det finns saker som kan förbättras på flicksidan.

Den största framgången bland ungdomslagen är att P97 tar sig till Final Four i Riksmästerskapen. Slutresultatet blir bronsmedaljer efter seger mot Solna med 60-55 i matchen om tredje pris. Tomas Malmsjö kommer med i All Star team och Malbas får Fair play-priset på pojksidan. Under säsongen noterar P97 även en fjärdeplats i Scania Cup i Södertälje, seger i Basketfestivalen i Göteborg och en semifinalplats i Lundaspelen.

Malbas vinner DM i fyra kategorier, FU14, PU14, PU15 och PU16. Dessutom vinner F96 B-finalen i Eskilstuna Cup.

Fem pojkspelare är uttagna till landslagsläger. Det är Jacob Magnusson och Hannes Erhardt (U18), David Terins och Albert Christensson (U16) samt Jacob Jönsson (U15). Henrik Svenson är assisterande coach för HU16-landslaget.

Hela 18 Malbasledare, de flesta av dem ungdomar, går steg 1-utbildningar till tränare eller domare.

Sommarlägret i Falsterbo samlar 100 ungdomar. Herrlagsspelarna John Fitzgerald och Korab Ferizi gör uppskattade insatser som tränare.

Hela Malmö, nu med åtta olika delverksamheter, arbetar bredare än någonsin tidigare och Bow Down – Dance Academy växer till 135 medlemmar.

Malbas tar, genom ordföranden Sverker Olsson, en mycket aktiv roll i Skånebasket. Inom ramen för satsningen Hela Skåne besöks 249 skånska skolklasser. 1 200 basketbollar och 2 000 basketlinnen delas ut. Totalt får 5 000 barn kontakt med basketsporten.

Under säsongen befäster Malbas sin roll som Skånes mest aktiva förening. Vi har flest lag och spelare samt noterar flest segrar i distriktsmästerskapen.

Hallgruppen jobbar vidare, där tre nya spår är en utveckling av Heleneholms idrottshall, en mötesplats på Nydala och en lokal i Limhamns industriby. Alternativet med Norra Sorgenfri finns kvar, men intresset från Malmö stad är begränsat.

För tredje året i rad blir det ett överskott i kassan. Både Malbas och Hela Malmö, vars ekonomi redovisas separat, redovisar vinst. Totalt sett är överskottet 187 000 kronor.

 

12/13 – SM-guld efter 19 års väntan

För första gången sedan 1994 är ett Malbaslag bäst i Sverige, dessutom utan tvekan. P97, coachat av Janne Hasselström, tar hem Riksmästerskapen efter semifinalseger med 80-65 mot Norrköping och finalvinst med 94-81 mot Täby. André Michelsson och Craig Lecesne blir uttagna i All Star team. Dessutom lyckas P97 som första Malbaslag genom tiderna vinna Scania Cup i Södertälje, inofficiella nordiska mästerskapen för klubblag. Och som avslutning på säsongen blir det även seger i Basketfestivalen i Göteborg, där överraskande nog Malbas P98 står för motståndet efter ett antal imponerande prestationer i den äldre åldersklassen.

Basketfestivalen blir en enda triumfresa för Malbas. Även HU20 vinner turneringen, medan HU18, FU15 och PU12 (MiniMalbas P01) åker hem med silvermedaljer. Totalt alltså sex finallag i fem finaler.

 

Andra ungdomsframgångar under säsongen är HU20:s övertygande seger i Lundaspelen och tre DM-guld på pojksidan. I USM-spelet spelar både HU18 och HU20 jämnt med några av de bästa svenska lagen, men det yngre laget åker ut på inbördes målskillnad och det äldre efter en två- och en trepoängsförlust mot Sundsvall respektive Borås, som båda har ligaspelare i sina lag.

På flicksidan går F98 (U15) längst genom att först vinna sin grupp i första omgången. Nästa omgång spelas i Malmö, men då tar Arvika revansch och lyckas komma före Malbas. DU18 åker ur sitt USM-spel redan i september efter att ha drabbats av oturliga skador.

Succén på pojksidan leder även till en rad landslagsuttagningar. Hannes Erhardt kommer med i både HU20- och HU18-landslagen. Även Jacob Magnusson och Marko Marinkovic blir uttagna i HU18. Craig Lecesne och Tobias Sjöberg kommer båda med i både HU16 och och HU15, medan Carl Alenfall är med i HU16 och Tomas Malmsjö i HU15. Henrik Svensson är assisterande coach för HU16-landslaget.

Malbas herrlag  har genomgått en stor föryngring och slutar på fjärde plats i södra Basketettan efter 13 vinster och 9 förluster. Laget uppnår många av sina mål, bland annat att lyfta upp klubbens egna spelare till framträdande positioner och att bli ett etablerat topp 5-lag i serien.

Damlaget börjar säsongen med 18 spelare, men decimerades snabbt på grund av skador, studier, utlandsresor och arbete. Trots detta får man ihop 11 vinster på de 22 matcherna. Det blir segrar mot tabelltvåan Mark och Kringlan från Södertälje, som har med fyra ligaspelare.

Under säsongen startar Malbas ett samarbete med Malmö idrottsgrundskola, som tar in sina tre första basketelever. Det är Arber Baftiu, Max Lundstam och Arvin Moani som tar detta första steg. Idrottsgrundskolan är granne med basketgymnasiet på Swedbank stadion. Basketgymnasiet har 36 elever och har skapat en mer gemensam träningsstandard för pojkar och flickor, även om alla elever inte har den motivation som krävs för att gå på ett idrottsgymnasium.

 

Malbas Summer Camp i Falsterbo har åter runt 100 deltagare, som får träffa dam- och herrspelare som deltar på lägret.

Hela Malmös verksamhet blomstrar, trots de ekonomiskt kärvare tiderna. Det har blivit en större efterfrågan på evenemang, där utomstående hyr in ”paketet” Hela Malmö med alla dess delar.

 

Sponsorgruppen försöker knyta gamla och nya kontakter till klubben. Mot slutet av säsongen rekryteras entreprenören och fastighetsmäklaren Peter Landgren, som har stor erfarenhet av att bygga nätverk.

Malbas två seniorlag börjar under säsongen att spela alla sina hemmamatcher i Heleneholms sporthall, vilket blir ett lyft för kaféförsäljningen. Även om det inte handlar om några stora pengar fördubblas både omsättning och vinst.

 

Tyvärr slutade säsongen med ett ekonomiskt underskott på 259 000 kronor. Kostnaderna håller budgeten, men det gör dessvärre inte intäkterna. Glädjande nog kan Hela Malmö redovisa ett positivt resultat med 11 000 kronor och har ökat sina intäkter rejält jämfört med föregående år.

 

13/14 – 22 poäng upp i halvtid blir till enpoängsförlust

För att förbereda för en satsning mot Basketligan startas Malmö Business Network. Arrangemangen vid A-lagsmatcherna i Heleneholms sporthall fortsätter att utvecklas som en förberedelse för framtida ligaspel.

Herrlaget vinner höstserien i Basketettan efter elva vinster och endast en förlust. Efter jul spelas Superettan med de fyra bästa lagen från södra serien och de fyra bästa från norra serien. Malbas inleder serien strålande och är till slut extremt nära att kvalificera sig sportsligt för Basketligan, men förlorar med en poäng mot Eos i sista matchen, trots en 22-poängsledning i halvlek.

Damlaget har en tung säsong, eftersom många spelare väljer att lämna truppen tidigt på grund av nedtrappning, damligaspel eller flytt från Malmö till följd av jobb eller studier. Detta leder till att alla juniorspelarna får flyttas upp i damlaget. När säsongen är över har Malbas åkt ur Basketettan.

 

Pojkar 97 utmärker sig åter på ungdomssidan, men denna säsong får man nöja sig med silvermedaljer i USM. Södertälje vinner en jämn final med 69-66. Tomas Malmsjö och Tobias Sjöberg från Malbas kommer med i All Star team vid Final Four.

Flickor 98 är topp 8 i Sverige, men förlorar alla tre matcherna i den tredje omgången av Riksmästerskapen och missar Final Four. Malbas Dafne Kulstad utses två gånger till MVP under de tre RM-omgångarna. Under säsongen går F98 även till final i Lundaspelen, där det blir en hedersam förlust mot Amager.

 

Efter sex raka segrar tar sig P98 till Final Eight i RM, men får snöpligt nog se Högsbo ta den sista slutspelsplatsen efter överlägsna Fryshuset. Även P99 och F99 deltar i RM, medan HU19 och DU19 tar sig till andra omgången i USM.

Basketfestivalen i Göteborg blir åter en manifestation av Malbas toppbredd. Klubben deltar med 150 spelare och ledare. Malbas har fyra lag i finalerna, däribland båda lagen i F02-finalen. Det blir dock bara detta enda guld, medan P00 och P02 tar hem silvermedaljer.

Sju pojkspelare från Malbas representerar under säsongen olika landslag. Det är Hannes Erhardt (U20), Tobias Sjöberg (U18 och U17), Tomas Malmsjö, Gerald Boakye och André Michelsson (samtliga U17) samt Elijah Clarence och Bardhosh Kelmeni (båda U15). Henrik Svensson är assisterande coach för HU16-landslaget.

 

Basketgymnasiet har under säsongen 35 elever och idrottsgrundskolan utökas till 12 elever. Flicksidan får ett lyft med Johanna Ericsson, coach för Eos i Damligan, och fd elitspelaren Johanna Axelsson-Mattsson som nya tränare.

Våren 2014 lämnar Sverker Olsson över ordförandeklubban till Rickard Nilsson.

 

14/15 – Malbas herrlag tillbaka i Basketligan

Det har tagit några år, men i slutet av mars 2015 står det äntligen klart att Malbas herrlag har kvalat in till Basketligan via Superettan. Dessutom slår Svenska Basketbollförbundet fast att klubben även uppfyller övriga kriterier.

Detta är ett stort ögonblick för coachen Henrik Svensson och hans hårt kämpande trupp. Malbas inleder Superettan strålande, men har lite svårt att knyta ihop säcken på slutet och förlorar bland annat två matcher med en poäng efter förlängningar. Som helhet genomför herrlaget dock en mycket stark säsong.

 

Damlaget görs om till ett rent damutvecklingslag, eftersom det inte längre finns spelarmaterial för ännu en säsong i Basketettan. Under säsongen växer truppen från 12 till 18 spelare och några spelare med erfarenhet av matcher på elitnivå tillkommer. Totalt vinner damutvecklingslaget 11 av 18 matcher i division 2 och slutar på andra plats i såväl höst- som vårserien.

Malbas fortsätter att växa på ungdomssidan och ställer upp med hela 16 lag i seriespel. Utöver det finns utvecklingslaget för herrar i div 2 Skåne och i Danmarksserien U21. Klubben ställer upp med totalt sju lag i Ungdoms-SM och Riksmästerskapen samt för första gången fyra lag i Scania Cup i Södertälje.

 

I Ungdoms-SM har HU19 (P96/97) den största framgången. Efter sju raka segrar är det dags för Final Four i Huskvarna. Där väntar storväxta BG Luleå i semifinalen och det blir förlust för 13 poäng. I matchen om tredje pris vinner Malbas åter mot Lobas och kan åka hem med bronsmedaljerna. Tobias Sjöberg kommer med i All Star team.

 

HU17 (P98) gör en heroisk insats och lyckas i andra omgångens avgörande match vinna med 40-37 mot Marks riksbasketgymnasielag, trots att Malbas på grund av skador bara kan ställa upp med sju spelare. I Final Eight blir det dock tre förluster.

I Riksmästerskapen presterar P00 bäst och tar sig till Final Eight, men där är Fryshuset, Uppsala och Tureberg för starka.

Till Basketfestivalen i Göteborg åker Malbas/MiniMalbas med totalt 19 lag. Merparten går till A-slutspel och P00 tar sig hela vägen till final, där danska BMS Herlev drar det längsta strået.

Under läsåret har Basketgymnasiet 34 elever och på Malmö idrottsgrundskola finns det 17 basketelever.

Sex Malbas-spelare är uttagna till olika landslagsläger; Tobias Sjöberg och Tomas Malmsjö (U18 och U17), Emil Isovic och Gerald Boakye (U18), Elijah Clarence (U16) samt Louise Stångberg (U16). Henrik Svensson är assisterande coach för HU17.

Malmö Business Network samlar ett 60-tal medlemmar och arrangerar under säsongen fyra nätverksträffar samt ett antal frukostträffar och en kvällsträff.

Våren 2015 startas 1975-klubben, där medlemmarna får en halsduk och ett årskort till matcherna i Basketligan säsongen 15/16.

Den 19 september 2015 firas Malbas 40-årsjubileum.

 

Källor: Malbas Baskets verksamhetsberättelser, klubbtidningen Uppkast, medlemsbladet Passningen, tidningsartiklar, Utbildningsmaterial ”Basketens historia och föreningskunskap” av Christer Karlsson, www.basket.se samt diverse hågkomster ur ett delvis dåligt föreningsminne.

 

”Malbas 40 år ­- 1975-2015” gör inga anspråk på att vara fullständig. Redan på förhand vill vi be eventuellt bortglömda prestationer, personer eller lag om ursäkt.


”Malbas 40 år – 1975-2015” är skriven av Anders Isberg

 
Partners
1975 klubben